среда, 17 марта 2010 г.

Мода крізь віки
Мода належить всім. Кожен може користуватись модними ідеями популярних дизайнерів при складанні гардеробу і виглядати модно.

Мода
– це цілий калейдоскоп, який складається з тенденцій минулого і майбутнього, які змінюють одна одну, але не зникають назавжди. Ця картинка-мода виникла менше 100 років тому. Колись все в моді було по-іншому.

Якби людина з минулого, неважливо, знатна вона чи ні, потрапила в сучасний світ, вона нічого б в нім не зрозуміла. ЇЇ здивували б не тільки літаки, комп’ютери і інші досягнення людської думки. ЇЇ здивувала б наша мода.

Королівська Мода
Мода- прекрасна, мінлива, таємнича, завжди була частиною вищого світу. Саме персони королівської крові найчастіше ставали законодавцями мода. Варто було лише комусь із них одягатися в новий гардероб, як двір тут же підхоплював ідею, прагнучи продемонструвати лояльність монархові і захоплення його божественним смаком.

Ефект від появи будь-якої модної новинки був схожий на той, що дає камінь, що впав у водоймище: з центру починають розходиться круги, спочатку чіткі, потім все менш і менш помітні.Мода і модні ідеї реагують так само. Представлена королем або членами його сім’ї мода викликали справжній фурор і породжували «круги». І чим далі від центру був такий «круг», тим менше залишалася чогось від первинної ідеї моди.

Мода Благородних
Найвдалішими королівськими імітаторами були наближені до найяснішого сімейства люди з числа благородних. Вони творчо переробляли монаршу вигадку, розвиваючи її, додаючи їй унікальне «звучання». За ними слідували люди рангом нижче. Серед них були володарі прекрасного смаку, але нерідко зустрічалися і ті, кого Шекспір назвав «модними мавпами», а зараз ми називаємо їх жертва мода. Ці шанувальники королівських талантів просто копіювали актуальні фасони і надягали їх на себе. При цьому наряд міг їм зовсім не підходити, але хіба в цьому справа. Головне, щоб було модно!

Мода Міщан

А далі мода та модні ідеї покидали межі аристократичних особняків і випліскувалися на багатих міщан. Їх пихаті дружини не хотіли відставати від панів і всіма правдами і неправдами здобували гроші на наряди. І, найчастіше, на даному етапі первинна ідея настільки перекручувалася і була така далека від задумки автора що він в страху від неї відрікався. Так, колись актуальний, цікавий фасон перетворювався на щось незрозуміле і банальне.

Провінційна Мода

Провінційні модники прагнули не відставати від столичних колег. Правда, в регіони мода та модні новинки доходили з великим запізненням, але все одно мали безліч шанувальників. Багато з них прагнули додати туалету оригінальність, але впливати на модні тенденції їм було не під силу.

Ось приблизно так йшли справи з модою всього якихось сто-двісті років тому. Тоді тон задавали королі і по одягу легко можна було зрозуміти суспільне положення людини. Існували одна чи дві модні тенденції, тому наряди людей певного кола були дуже схожі.

Мода
застигала надовго і не мінялася десятиліттями, немов бажаючи зберегти місце на п’єдесталі, ніби відчуваючи, що не за горами та мить, коли планету закрутить стрімка карусель ідей і новинок моди.

Комментариев нет:

Отправить комментарий