пятница, 14 мая 2010 г.


Коко Шанель

«У меня был возраст нового
века, и он обратился именно ко
мне, чтобы я выразила его
через одежду»
Коко Шанель

Бездоганний смак, неповторний стиль, загальна любов, незгасаючий потік енергії і слава – такою була Коко Шанель. Будучи дівчинкою сирітського притулку, вона змогла зробити собі ім'я за допомогою свого таланту бути самою собою. Чегевара у світі моди, Коко Шанель змінила зовнішній вигляд жінок. Те, що зараз для нас, здавалося б, абсолютно зазвичним, у двадцяті роки було дивовижним і чарівним. Шанель створювала моду для жінок, які знають собі ціну. Які не сидять під опікою своїх чоловіків, а намагаються самі всього домогтися. Тому одяг Коко робила простий і зручний, але з тонким смаком. Навіщо жінкам довгі та важкі коси? Зручніше носити стрижку a la garcon! Навіщо носити корсет? Це затрудняє руху жінки. Краще надіти маленьке чорне плаття, що стало культовим, що підкреслює жіночність і витонченість. Габріель Шанель (це її справжнє ім'я) створювала свою моду, їй було все одно, хто і що думає про неї. Її мода - це те, що в першу чергу добре сиділо на ній. Корсети і спідниці, що підкреслюють осину талію жінок, були створені не для її фігури. А раз так, то навіщо зовсім їх носити?

Проте в моду Габріель прийшла не відразу. Спершу вона закінчила школу при монастирі, що, однак, зовсім не вплинуло на її життєвий світогляд, і відразу ж після її закінчення Шанель стала працювати співачкою в муленському кафешантані «Ротонда». У репертуарі Шанель було лише дві пісні: «До Ко Рі Ко!» І «Хто бачив Коко на Трокадеро?». Виконувала ж Габріель їх настільки артистично, що бувши на підпитку, відвідувачі в захваті кричали їй не «браво», а «коко». «Коко» зачепилося за Шанель, як шпилька за спідницю, і не відпустило навіть після смерті. Але співачкою вона була недовго, в цьому ресторані Шанель познайомилася з багатієм Етьєном Бальзаном. З його допомогою вона відкрила свій власний магазин капелюшків. До речі, у притулку Шанель вчилася шиття, але ці заняття їй зовсім не подобалися, і вона нудьгувала з голкою в руках. Навряд чи Габріель тоді замислювалася над тим, що стане всесвітньо відомою законодавицею моди. Капелюшки Шанель розходилися на ура. Всіх захоплювали ці маленькі й простенькі моделі. Особливо вони добре сиділи на коротко стрижених голівках модниць. А далі пішло-поїхало. І ось уже весь світ біля ніг колись кинутої і нікому не потрібною дівчинки. Носити речі від Шанель стало дуже модно.


Познайомившись з Ернестом Бо, Шанель вирішила створити свої парфуми. «Духи для жінок, які пахнуть, як жінка», - сказала Шанель про своє творіння. Парфумер просто запропонував вибрати один з квіткових запахів, зібраних ним у двадцять пробірок. Габріель вибрала п'яту, додала в неї аромат конвалії і дала цьому ім'я «Шанель № 5». Такий вчинок був викликом для неї, змішувати одночасно кілька запахів у жіночих парфумах було справжнім несмаком. Але на цьому вона не зупинилася. У ті роки було модно зберігати парфуми у вишуканих флаконах чудернацької форми з кольорового скла. Шанель ж замовила прозорий кришталевий паралелепіпед без єдиної прикраси. На ньому красувалася лише біла етикетка з чорними літерами «Chanel». Все! Більше нічого. І знову слава, Коко знову підкорила світ простотою і небажанням підкорятися стереотипам.


Для Коко Шанель в житті було тільки два поняття - робота і любов. В одному з інтерв'ю вона якось сказала: «Жінка не може бути щаслива, якщо вона зненавиджена, а їй треба тільки це. Жінка, яку не люблять, - це нуль і нічого більше. Вже повірте мені: молода вона чи стара, мати, коханка ... Жінка, яку не люблять, - загибла жінка. Вона може спокійно помирати, це вже не важливо »...« Є час працювати, і є час любити. Ніякого іншого часу не залишається ». І насправді, ні на що інше в житті у неї не було часу. Але, на жаль, особисте життя Коко Шанель не ладналося. Так, її коханці були відомими і високопоставленими чоловіками, але при цьому Шанель завжди залишалася самотньою. Аристократ Артур Кейпел, єдина любов всього її життя, у результаті одружився на дівчині свого кола, а незабаром загинув у автокатастрофі. Коли Шанель мало не вийшла заміж за іспанського художника Поля Іріба, він упав на тенісному корті і раптово помер. Під час німецької окупації у Коко був роман з ворожим дипломатом. У цьому її ще довго звинувачували, але вона не намагалася виправдатися і говорила лише: «Якщо у моєму віці з'являється коханець молодший за мене на 15 років, я не питаю, якої він національності». Не дуже жіночна за характером, вона прекрасно володіла мистецтвом чарувати і спокушати. Коко була геніальна, і тому їй прощалися всі гріхи.


До старості в житті у неї залишилася тільки її робота, її покликання - одягати жінок. Характер Шанель став ще більш важким. Вона могла ножицями порізати сукню на своїй манекенниці, побачивши, що воно від іншого модельєра. Свої моделі вона ніколи не малювала. Працювала з матеріалом голкою, нитками і ножицями прямо на манекенниці. Їм доводилося залишатися в одному положенні тривалий час, поки Шанель не доведе наряд до досконалості. Вона не створювала для себе якихось правил - у всьому слідувала тільки своїй інтуїції. Приносячи в жіночий одяг елементи чоловічого туалету, Коко все ж таки рідко використовувала брюки. А спідниці шила завжди нижче коліна, так як цю частину жіночого тіла вона вважала непривабливою.


Померла королева моди в 87 років, готуючись до сну. Нею захоплюються, їй наслідують, її не забудуть ніколи. І не відомо, що б носили теперішні жінки, якщо б не експериментальна натура Шанель Коко.

Комментариев нет:

Отправить комментарий